onsdag 16 maj 2018

Skarvar, sälar, vildlaxar eller finlandssvenskar?


Den förföriska doften av sötsaker och bakverk från rummet i närheten lockade flugan till sig. Hon kunde inte motstå frestelsen utan följde efter doftmolekylerna och flög in genom den öppna dörren. Flera olika sorters kaffebröd och kakor var framdukade. Inga människor syntes till. Detta var flugparadiset. Flugan satte sig på närmaste smaskiga bakverk, stack ner sin snabel i det och lät sig väl smakas.
Plötsligt dök det upp tre herrar i obestämd ålder. De stängde dörren efter sig. Flugan fick bråttom bort från kakfatet, flög snabbt upp i taket och satte sig på lampskärmen. Därifrån hade den med sina facettögon bra koll på läget. Den såg alla bakverken, den stängda dörren och gubbarnas huvuden. En var skallig. De övriga mer eller mindre tunnhåriga. Alla såg välgödda ut, åtminstone jämfört med flugan. Flugan beslöt att kalla dem bockarna Bruse. Trots att de saknade horn och bockskägg.
Herrarna tog varsin kopp, fyllde den med en varm, svart vätska. Sedan satte de sig runt bordet med de frestande bakverken. Flugan avvaktade. Mellanbocken inledde:
”Alltså, vårt ärende idag är att gå igenom och utvärdera åtgärder som syftar till att göra Finland till ett enspråkigt finskt land. Ska vi börja med sote-reformen och dess inverkan?”
”Som tur är, så är Sote-lagarna så allmänt skrivna att åtminstone i södra Finland kommer det i praktiken att bli omöjligt för finlandssvenskarna att få tala med en svensktalande läkare inom rimlig tid. Vill de snabbt ha hjälp med sina krämpor får de gå till en finsktalande läkare. Tro mig, dom talar nog finska dom där finlandssvenskarna, när dom måste. Alltså, ett bra sätt att vänja dom vid finskspråkig service. Dom får helt enkelt välja mellan liv på finska eller död på svenska.”
”Genialt! Det borde funka på längre sikt. Tack, Sipilä-regeringen för det! Men det viktigaste är att se till att det inte utbildas mera tvåspråkiga läkare och hälsovårdspersonal än nu. Sådana förslag måste bromsas till varje pris. Vi föreslår alltså färre studieplatser på svenska.”
”Bra förslag! Det måste vi genast börja jobba för. Men vad ska vi göra med kustösterbottningarna? De svenskspråkiga där är ännu i majoritet i sitt landskap, så dom klarar nog av att fixa svensk service. I värsta fall med hjälp av rikssvenska läkare. Vi får hitta på nånting annat som gör att dom inte trivs och flyttar bort. Har ni förslag? Alltså det behövs också annat än att koncentrera full-jouren till Seinäjoki, som är en utmärkt åtgärd med tanke på förfinskningen. Ett stort tack till Sipiläs regering!”
”Ja, ca 2000 svenskspråkiga flyttar ju ut ur landet varje år. Om vi kunde öka på det antalet, så minskar ju behovet av svensk service.”
”Vi har ju i praktiken förhindrat fiske av vildlax vid kusten, men det hjälper inte så mycket. Det är ju inte så många som lever av fiske numera.”
”Samma sak med den fridlysta sälen. Numera är det så få som drabbas av de skador som sälarna förorsakar. Men som tur är, så har vi ju skarven!”
”Skarven, ja den är bra att ha. Ju flera holmar den skiter ner, desto sämre trivs finlandssvenskarna vid kusten och i skärgården. Vi får bara se till att myndigheterna helhjärtat försvarar skarvarna. Att de inte ger några som helst tillstånd för att minska på beståndet.”
”Men det bor ju också finskspråkiga vid kusten, åtminstone i Satakunta. Dom drabbas ju också av skarvarnas framfart.”
”Dom ska naturligtvis få tillstånd att köra bort skarvarna. Helst så att skarvarna flyttar till svenskspråkiga trakter. Det ska väl gå att fixa?”
”Säkert. Men sedan har vi ålänningarna kvar. Och så länge Åland är en del av Finland, så slipper vi knappast svenskan helt och hållet i dethär landet.”
”Vi måste börja övertyga ålänningarna om att det bästa dom kan göra är att ansluta sig till Sverige. Vi ser till att dom får alla myndighetsbeslut och all korrespondens med riket bara på finska. Då ska det väl inte ta så många år, innan dom tar sitt förnuft tillfånga och kontaktar Sveriges regering?”
”Men grundlagen då? Enligt den är Åland en del av Finland.”
”En grundlagsändring ska väl gå att fixa. Vi måste bara se till att allmänna opinionen vill bli av med ålänningarna.”
”Mina herrar, tack för alla goda förslag! Nu ska vi jobba för att förverkliga dom så snabbt som möjligt. Nästa möte om ett halvt år. Jag tar kontakt, då det närmar sig.”
Bockarna Bruse lämnade rummet. Flugan lämnade lampan och flög efter ut ur rummet. Tur att man är fluga och inte är finlandssvensk eller ålänning, tänkte hon.
Men varför glömde dom bort att nämna att det flyttar 3000 ryssar till Finland varje år, undrade flugan, medan hon surrade vidare på jakt efter nästa godbit.


Inga kommentarer: