lördag 13 januari 2018

I Finland talar man finska!Ålänningen Albin var på väg till fotbollsmatch med sin finlandssvenska vän David. IFK Mariehamn hade match på finska fastlandet och båda två hade länge sett fram emot denhär matchen, då IFK äntligen skulle bevisa vad de går för. Att ett litet ö-lag klarar av att besegra ett stort finskt lag. De var redan taggade och på strålande humör. En mellanöl var hade de unnats sig, innan de satte sig i bilen och David körde till fotbollsstadion. Ja, Albin hade ju hunnit med flera. Närmaste parkering var full, så de fick söka sig lite längre bort, till andra sidan av gatan.
”Vi sneddar över gatan här”, föreslog Albin efter att de parkerat bilen.
Innan David hann protestera, hade Albin redan korsat halva gatan. David fogade sig och sprang efter. Ingen av dem såg trafikpoliserna på andra sidan av gatan, förrän de stoppades av en utsträckt hand och ett ampert ”Seis!” (Stanna!)
”Suojatie on tuossa risteyksessä. 50 metriä sinnepäin.” (Övergångsstället finns därborta i korsningen, 50 meter ditåt.) Den ena polisen pekade i riktning mot trafikljusen en bit ifrån.
”Tala svenska, så att jag förstår.” svarade Albin. ”Vi har bråttom till fotbollsmatchen.”
”Suomessa puhutaan suomea!” (I Finland talar man finska!) svarade den andra polisen. ”Saatte sakot liikenteen vaarantamisesta.” (Ni kommer att få böter för att ni förorsakat fara för trafiken.)
”Förstod jag rätt?” undrade Albin. ”Tänker ni skriva ut böter för en sånhär bagatell. Det kom ju inga bilar, så vi störde ingen. Var nu lite hyggliga för en gångs skull! Det är ju fotbollsmatch på gång. Nu ska vi sjunga och vara glada!”
David hade inte sagt ett ord, men han insåg att han snabbt måste få tyst på Albin, som inte förstod sitt eget bästa.
”Ta det lugnt.” viskade han. ”Det lönar sig inte att slänga käft med finsktalande poliser på svenska. Dom kan bli förbannade.” David vände sig mot poliserna.
”Pyydän anteeksi kaverini puolesta. Hän ei osaa puhua suomea. Ja lupaamme käyttää suojatietä jatkossa.” (Jag ber om ursäkt för min kompis. Han kan inte tala finska. Och vi lovar att använda övergångsstället i fortsättningen.)
”Det var det värsta!” Albin viftade upprört med armarna och blängde på poliserna. ”Vi har rätt att prata svenska i kontakt med polisen och den rätten tänker jag hålla fast vid. Skriver dom ut böter så river jag sönder lappen.”
Den ena polisen grep tag i Albins armar och låste dem bakom ryggen på honom, medan den andra grävde fram handklovarna och satte dem runt Albins handleder.
”Nyt mennään putkaan rauhoittumaan. Tästä tulee syyte poliisin vastustamisesta.” (Du får lugna ner dig i en poliscell. Du kommer att åtalas för motstånd mot polisman.)
Poliserna började släpa och dra Albin mot polisbilen, som stod parkerad i skuggan en bit ifrån på gräsmattan. David följde efter. Han kunde ju inte överge sin kompis, vars finska kunskaper inte räckte till ett försvarstal. Han steg frivilligt in i polisbilen och satte sig bredvid Albin.
Under transporten till polisstationen uppmanade David ännu en gång Albin att hålla käft och låta honom sköta snacket på finska, så skulle de snart vara fria och hinna till andra halvlek. David frågade polisen vad som nu kommer att hända. Han fick inget svar, bara en axelryckning.
Snart var de framme vid polishuset. Bilens bakdörr öppnades. Albin rycktes ut ur bilen och släpades in i huset. David följde efter och tänkte erbjuda sig att översätta, men hann aldrig öppna munnen, förrän Albin fördes vidare. Till en fyllecell, antog David. Han hörde på avstånd hur Albin protesterade och svor på svenska, och krävde att dom skulle fixa fram en TV till cellen, så att han kunde följa med matchen. David skakade på huvudet. Vilken trögtänkt idiot hans kompis var som ännu inte insett sitt eget bästa. Att lära sig hålla käft på svenska i det här landet.

Prinsessans uppmaning till Åland och ålänningarna:
Låt omvärlden höra, när ni högt och ljudligt funderar på hur ni ska bli betjänade på svenska av statsmakten och dess i praktiken finskspråkiga ministerier i fortsättningen. Ni inser snabbt att endast Sverige kan betjäna er på svenska i framtiden. Börja alltså förhandla med Sverige i god tid om anslutning, innan Finland blir enspråkigt finskt!


Inga kommentarer: