onsdag 5 april 2017

Dödsbud med hjälp av Google translateSeinäjoki, akutmottagning år 2023:
De står vid varsin sida av båren, som den avlidna patienten ligger på. Jourhavande läkare Matti Rehunen har nyligen konstaterat att den kvinnliga patienten, som anlände med ambulans från Vasa sjukhus till Seinäjoki centralsjukhus var död, då ambulansen kom fram till det enda sjukhuset med omfattande jour i hela Österbotten sedan några år tillbaka. Hur det är möjligt att dö i en väl utrustad ambulans, får en framtida utredning visa. Enligt papperen blev hon 75 år gammal och var hemma från Korsnäs.
Jourhavande sköterska Vuokko Rantakivi bläddrar i patientens papper. Sedan tittar hon upp på läkaren.
”Alltså, här har vi en död svenskspråkig patient, som dött under oklara omständigheter, och det är lördag kväll”, säger hon med en suck. ”Finns det någon på plats som behärskar svenska tillräckligt bra för att ringa upp den äkta maken och berätta att hans fru är död? Vad jag vet så kan ju ingen tala finska i Korsnäs.”
Läkaren skakar på huvudet och säger:
”Vad jag kommer ihåg så har sjukhusledningen inte lyckats anställa nya svenskkunniga sjukskötare, sedan de senaste slutade. Det ska finnas en på plats måndag till fredag, men det är ju långt till måndag, så kan du tänka dig att ringa upp änklingen?”
”Aldrig i livet!” ropar hon. ”Min skolsvenska är så dålig att det säkert leder till klagomål. Du kan mera svenska än jag, så varför gör inte du det?”
”Jag har patienter som väntar, som redan väntat onödigt länge. Detdär med klagomål ska du inte ta så allvarligt. Nästa alla patienter från svenska Österbotten klagar ju på den obefintliga svenskspråkiga servicen vid vårt sjukhus. Jag har hört att de har byggt upp ett system så att det är lätt att klaga. De har specialutbildat folk som sköter om formuleringarna i klagomålen. Och vad händer? Jo, sjukhusledningen lovar snällt att vidta förbättringar, men ingenting händer. Ja, staten betalar visst ut ekonomiska ersättningar, men det är allt. Du kan lugnt ringa upp den äkta maken och berätta så bra du kan. Han kommer ändå bergsäkert att lämna in ett klagomål.”
”Ja, men om han ändå kommer att klaga, så kan vi ju lika gärna vänta till måndag, eller hur?”
Läkaren tittar på klockan och skrapar sig i skäggstubben.
”Ska vi kompromissa? Du skickar ett sms i kväll, meddelar vad som hänt och ber honom att ringa på måndag. Hur låter det? Och använd Google-translate, om du är osäker på formuleringen på svenska.”
”OK, ” svarar Vuokko, vänder sig om och börjar gå mot skötarnas rum.
Hon sätter sig framför datorn, öppnar den och börjar formulera ett sms, ett meddelande som hon täcks skicka iväg till en gammal man som just blivit änkling. Hon matar in sin text i rutan, väljer språk och får sin svenska översättning. Hon söker fram telefonnumret och skall just skicka iväg meddelandet, då hon inser att änklingen inte har mobiltelefon. Numret leder till en telefon med fast anslutning, ett 06-nummer. Finns det fortfarande sådana telefoner i användning? undrar hon tyst. Finns det tekniska förutsättningar att läsa sms i en fast telefon? Hon har ingen aning. Hon svär högt.
”Fan också! En massa extra skitjobb bara för att en regering ville belöna landskapets invånare med ett full-jour sjukhus som tack för våra röster.”
Vuokko trycker på ”Send” och följande budskap far iväg till kusten:
Vi måste tyvärr meddela att din fru dog i en ambulans, innan han kunde nå Seinäjoki centralsjukhus. Mer information om dödlig kedja av händelser i övermorgon får du vid 9-15 under perioden genom att ringa 06-41.541.111.

Ursprungsversionen:
Joudumme valitettavasti ilmoittamaan, että vaimonne kuoli ambulanssissa, ennenkuin se ehti perille Seinäjoen keskussairaalaan. Lisää tietoja kuolemaan johtaneesta tapahtumaketjusta saatte ylihuomenna klo 9-15 välisenä aikana soittamalla numeroon 06-41541111.

Prinsessan frågar sig redan nu:
Var finns Svensk-Finlands konkreta planer på att dokumentera nivån på den s.k. svenskspråkiga servicen som varje österbottnisk patient och deras anhöriga kommer att utsättas för på Seinäjoki centralsjukhus?

Inga kommentarer: